Kuchnia SuperTrampkarza – inicjatywa SuperDrob

Kuchnia SuperTrampkarza – inicjatywa SuperDrob

 

Poszerzenie świadomości żywieniowej i wiedzy dotyczącej zdrowej i zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jest dla SuperDrob – członka PTG –  bardzo ważnym wyzwaniem. Dzięki programowi warsztatów „Kuchnia młodego trampkarza” firma mogła realizować tę misję i wcielić w życie swoje hasło „Wspieramy młode talenty”.

Od 07.01 do 05.02 firma SuperDrob zorganizowała w Karczewie warsztaty kulinarno-edukacyjne „Kuchni SuperTrampkarza”. Zaprosiła do współpracy cztery kluby z powiatu otwockiego, które na co dzień są partnerami firmy SuperDrob. W  showroomie  (kuchnia na pokazy i degustacje) przy zakładzie w Karczewie gościli zawodników z Mazura Karczew, Józefovi Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle. Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Teoria + praktyka (wspólne gotowanie). W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób.

SERIA TRZECH WARSZTATÓW

Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Spotkania składały się z dwóch części: wykładowej – ułatwiającej przyswojenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz warsztatu kulinarnego. Ze względu na duże różnice wśród zawodników (najmłodsi byli z rocznika 2012, najstarsi z 2003), każda drużyna miała wykłady dostosowane do ich wieku i możliwości. Poruszali oni tematy związane z odpowiednim nawodnieniem, regeneracją i odżywianiem.

fot. materiały promocyjne firmy SuperDrob
Przekazywana w przystępny sposób wiedza dotycząca zdrowego odżywiania, ale również bezpieczeństwa i higieny w kuchni, dopełniana była w trakcie części kulinarnej.

Uczestnicy robili zdrowe izotoniki i koktajle przedtreningowe z buraków (przez część zawodników nazywane ze względu na kolor koktajlami truskawkowymi). W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym kleili kulki mocy i chyba udało się przekonać dzieciaki, że daktynella może być zdrowszym, ale równie smacznym, zamiennikiem znanego kremu do kanapek.

Warsztat z odżywiania wyglądał trochę inaczej niż pozostałe. Tutaj gościli również rodzice, którzy mieli wykłady dotyczące edukacji konsumenckiej i tego jak mogą wspierać rozwój i odżywianie swoich sportowców. Wstęp Olgi Sosnowskiej, zajmującej się edukacją w firmie SuperDrob, miał rozwiać krążące w społeczeństwie mity dotyczące mięsa drobiowego, a także przekazać podstawową wiedzę dotyczącą mądrych zakupów, odpowiedniego przechowywania i przyrządzania mięsa, oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Masa merytorycznej wiedzy przekazanej przez dietetyka sportowego – Patrycję Jeziak, z konkretnymi przykładami co, kiedy i dlaczego, miała pomóc rodzicom i uświadomić im jak ważny wpływ na zdrowie dzieci oraz ich wyniki sportowe ma zdrowe odżywianie.

W tym czasie zawodnicy wraz z zawodowym kucharzem – Kamilem Pietrowiczem – przygotowywali dla wszystkich dwie propozycje na zdrowy i zbilansowany posiłek potreningowy, który może być również łatwym do przygotowania obiadem dla całej rodziny. Gotowali potrawkę z kurczaka z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko z kurczaka z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Tutaj oba dania oparte były na filecie i ćwiartce z Kurczaka Sielskiego firmy SuperDrob. Miło było patrzeć jak niektórzy po raz pierwszy w życiu mieli okazję używać noża do krojenia frytek, mięsa, czy z zasłuchaniem przyjmowali praktyczne wskazówki p. Kamila – kucharza np. jak kroić cebulę, czy wymieszać dressing do sałaty w duchu zero waste.

Na zakończenie wszyscy mieli możliwość spróbować przygotowanych przez dzieci potraw i miło spędzić resztę popołudnia. Była to okazja, żeby lepiej się poznać w trochę innych okolicznościach niż turnieje czy mecze, a przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem z dziećmi.

Cieszymy się, że firma SuperDrob podjęła się organizacji kulinarno-edukacyjnych warsztatów, dzięki którym mogła rozpropagować wśród dzieci i dorosłych wiedzę dotyczącą zdrowej i zbilansowanej diety, a przy tym robienia zakupów w sposób gospodarny. Mamy nadzieję, że pozytywnie wpłyną one na rozwój świadomości przyszłych i obecnych polskich konsumentów.

Na podstawie: https://superdrob.pl/news/kuchnia-supertrampkarza/